Az Amerikai Indián Múzeumban jártam és elhoztam az egyik legizgalmasabb indián étel receptjét. Ez egy különleges múzeum, abból a szempontból, hogy nem csak a kiállított tárgyaknak, hanem kiváló éttermének is köszönheti hírnevét. Sőt! A Mitsitam Cafe a múzeum földszintjén található és van, aki kimondottan csak az ebéd miatt ugrik be a múzeumbaJ Az étterem olyan tradicionális indián ételeket kínál, amelyek az őslakosok által használt alapanyagokból készülnek, ráadásul azokat gyakran egyenesen a még fennmaradt törzsi vagy törzsi eredetű vállalkozásoktól vásárolják. A „mitsitam” (kiejtve: mitszehtom) egyébként indián nyelven annyit tesz, hogy „Rajta, együnk!”
Szóval volt szerencsém ellátogatni ebbe a múzeumba és megkóstolni egy igazi indián ínyencséget. Miután megkóstoltam a tényleg nagyon finom vadrizses salátát, muszáj volt megszerezni a receptjét. Már el is készítettem itthon és megalkottam a nyers változatát is, de erről majd egy másik bejegyzésben számolok be. Most itt az eredeti receptet mutatom, bár mint mindig, én most is variáltam a recepten, ízlés és rendelkezésre álló alapanyagok szerint is, jelen esetben pl. nem használtam vízitormát, újhagyma helyett lilahagymát, vörös áfonya helyett mazsolát tettem bele, a várakozási időket pedig a túl nagy kísértés miatt nem tudtuk kivárni:). A változtatások kicsit sem rontottak a végeredményen, az öntet kiváló, tökéletesen megidéztük a múzeumi indián saláta ízeit és hangulatát. Az eredeti receptet tökéletesen követve vagy itt-ott egy kis változtatással elkészítve, ez a saláta tutira sikert fog aratni.
Hozzávalók:
Almaecetes salátaöntet:
6 evőkanál almaecet
1/4 bögre édesítőszer (agave, stevia, méz stb.)
3/4 bögre (repce)olaj
só, bors
Saláta:
6 bögre házi készítésű
zöldségleves
1 1/2 bögre
vadrizs
1 répa gyufaszálra
aprítva
3 evőkanál aszalt vörös
áfonya
1 paradicsom
felkockázva
4 újhagyma felkarikázva
1/2 bögre pirított és lehűtött
fenyőmag
1/4 bögre sótlan,
pirított és lehűtött tökmag
(3 csokor vízitorma,
párolva)
Elkészítése:
A salátaöntethez
mindent összekeverünk egy tálban és legalább 1 órára hűtőben hagyjuk pihenni. (Az
öntet hűtőben 10 napig eltartható.)
A salátához a vadrizst
készre főzzük a zöldséglevesben (lében) kb. 45-55 perc alatt, majd hagyjuk
kihűlni. Ezután egy nagy keverőtálba borítjuk és alaposan, de finoman
összeforgatjuk a többi hozzávalóval. A legjobb, ha 1 órára betesszük a hűtőbe,
hogy az ízek összeérjenek. (A salátát lehet vízitorma ágyon tálalni vagy azzal
összeforgatni, na meg nehézkes beszerezhetősége miatt, akár ki is lehet hagyni
vagy mással helyettesíteni.)
Egészségetekre váljék!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése