*
gluténmentes * laktózmentes * vegán * főétel
Pár napig nyaraltunk és újból kiderült, hogy nincs könnyű dolga annak, aki nyaralás
alatt is szeretne egészségesen étkezni (netán ételallergiás és emiatt rá is
kényszerül erre). Szerencsére ilyenkor nyáron
van bőven gyümölcs és a friss, lédús gyümölcsök még a szokásosnál is jobban
esnek az embernek. Én embernek meg pláneJ. De aki esetleg szeretné
tartani a vegán vagy ilyen-olyanmentes étrendjét, na annak már nagyon
előrelátónak és felkészültnek kell lennie. Tisztelet a kivételnek, de a legtöbb
büfében, étteremben még mindig az a képlet, hogy egészséges étel = vegetáriánus
étel = rántott gomba, rizzsel vagy sült krumplival és majonézzel, meg rántott
sajt ugyanilyen köretekkel.
A saláták pedig a legritkább esetben állnak
csak zöldségből, leginkább cézár saláta van csirkehússal és nagyon mű öntettel vagy
más fantázianevű saláta bacon darabkákkal, még jó ha van görög saláta, de ha
valaki allergiás a tejtermékekre vagy más okból szeretné azokat elkerülni,
akkor a feta sajt megint csak nem illik a képbe.
Úgyhogy amikor hazaértünk már annyira ki voltunk éhezve egy kis finom, hazai, igazán
ízes zöldséges fogásra, hogy első utunk a zöldségeshez, majd a konyhába
vezetett.
Ez lett belőle és hála az Istennek, hogy
ilyen jókat talált ki, hogy teremjenek nekünk, hogy ilyen nagyon jók már
önmagukban is és már csak egy kicsit kell az embernek hozzátenne ahhoz, hogy
még inkább isteniek legyenekJ.
Ez a tepsi nekünk most különösen nagy
felüdülés volt! Ez az étel megint olyan, hogy klasszul alakítható, hiszen a rendelkezésre álló zöldségek fényében
lehet a hozzávalókat variálni és nagyon
gyorsan összeállítható. Nálunk most ezekből és így készült, jó illatok
szálltak a sütőből, alig bírtuk kivárni, hogy kész legyen. Jajjj, de jólesett!
Hozzávalók:
1
fej lilahagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2
répa
negyed
zellergumó
2
fej cékla
fél
cukkini
8-10
szem aszalt szilva (1 órára beáztatva)
só,
bors, mehet még, ha van kedvenc fűszerkeverék
öntethez:
2:2:1
arányban olíva olaj : édesítő szer (agave, juharszirup, méz) : ecet (most
balzsamecet)
só,
bors
Elkészítése:
A hozzávalókat feldaraboljuk a következő
módon: lilahagymát karikázzuk, fokhagymákat felezzük (vagy maradhatnak egészben
is), a keményebb zöldségeket kisebb
kockákra vagy vékonyabb darabkákra vágjuk, mint a puhább cukkinit, hogy egyszerre
tudjanak megsülni. Mindezeket és az aszalt szilvákat beleborítjuk egy tepsibe,
majd egyenletesen elosztjuk rajta az öntetet és jól összeforgatjuk. Aztán már
mehet is a sütőbe, alufóliával letakarva 200 fokon 30-40 perc alatt készre,
illatosra sül.
Egészségetekre
váljék!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése