*
gluténmentes * laktózmentes * vegán * leves
Eredetileg a karácsonyi lakomázás utáni
gyomortisztogatás és felfrissítés ürügyén készült, de igazából már annyira
vágytam savanyú ízére, hogy végül ez sokkal jobban motivált és az csak
egy plusz volt, hogy ráadásul még egészségesen praktikus és böjtös is.
Ez a leves többféleképpen elkészíthető, az alap minden esetben a hagyma és a
káposzta és így is rendkívül finom, de ezt kombinálhatjuk rengetegféle
zöldséggel, mint például zeller, zellerszár, fehérrépa, bab stb. Ezzel
rendkívül változatossá tehetjük ugyanazt a levesalapot, sőt akár feldúsíthatjuk annyira, hogy végül egy tökéletes egytálétel kerül ki a kezeink
közül. Hogy még egy csavart tegyek bele, a káposzta egy részét, mondjuk
egyharmadát helyettesíthetjük (csípős) csalamádéval is, na és akkor aztán
igazán pikáns és különleges fogást kapunk. Ráadásul ez is olyan étel, amit
simán elkészíthetünk főzés nélkül, azaz
nyers verzióban is. Mi minden variációját nagyon szeretjük.
A végeredmény tényleg mindig csodás és nem
lehet eleget hangsúlyozni, hogy a savanyú káposzta nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Amerikában most kezdik felfedezni és egyre
nagyobb népszerűségnek örvend, szokták szuper táplálékként is emlegetni. Tartalmaz B- és C-vitamint, folsavat, vasat,
kalciumot, foszfort, támogatja a szervezet ellenálló képességét, egyszóval remek
választás, főleg télenJ
Hozzávalók:
70
dkg savanyú káposzta (lehet édes/csípős csalamádéval keverve kb. 1/3-ados
arányban)
1
nagy fej vöröshagyma + pirításához kevés olaj
2
közepes sárgarépa
1
kisebb csokor petrezselyem
3
szép nagy babérlevél
só,
bors, kömény, piros paprika, szerecsendió
További
opciók:
1
fehérrépa
negyed
fej zeller
bő
marék bab stb.
Elkészítése:
Ha a nyers variációt készítem, akkor felezem
a hagyma mennyiségét, főzés nélkül, kétszeres vízzel turmixolom a hozzávalókat vagy
lehet nagyon apróra reszelni a hagymát, répát, káposztát (és további
hozzávalókat), ha valaki úgy jobban szereti.
Ha főzöm, akkor az aprított hagymát
megpárolom, majd hozzáadom a feldarabolt répát és a káposztát (és további
hozzávalókat), végül felengedem annyi vízzel, hogy kétszeresen ellepje és
fűszerezem. Az egészet addig főzöm, hogy még roppanós maradjon benne minden és természetesen
a lehető legrövidebb ideig, hogy minél több tápértéket megőrizhessenek a
zöldségek.
Egészségetekre
váljék!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése