2014. január 3., péntek

Savanyú káposzta leves és verziói

* gluténmentes * laktózmentes * vegán * leves


Eredetileg a karácsonyi lakomázás utáni gyomortisztogatás és felfrissítés ürügyén készült, de igazából már annyira vágytam savanyú ízére, hogy végül ez sokkal jobban motivált és az csak egy plusz volt, hogy ráadásul még egészségesen praktikus és böjtös is.

Ez a leves többféleképpen elkészíthető, az alap minden esetben a hagyma és a káposzta és így is rendkívül finom, de ezt kombinálhatjuk rengetegféle zöldséggel, mint például zeller, zellerszár, fehérrépa, bab stb. Ezzel rendkívül változatossá tehetjük ugyanazt a levesalapot, sőt akár feldúsíthatjuk annyira, hogy végül egy tökéletes egytálétel kerül ki a kezeink közül. Hogy még egy csavart tegyek bele, a káposzta egy részét, mondjuk egyharmadát helyettesíthetjük (csípős) csalamádéval is, na és akkor aztán igazán pikáns és különleges fogást kapunk. Ráadásul ez is olyan étel, amit simán elkészíthetünk főzés nélkül, azaz nyers verzióban is. Mi minden variációját nagyon szeretjük.
  
A végeredmény tényleg mindig csodás és nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a savanyú káposzta nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Amerikában most kezdik felfedezni és egyre nagyobb népszerűségnek örvend, szokták szuper táplálékként is emlegetni. Tartalmaz B- és C-vitamint, folsavat, vasat, kalciumot, foszfort, támogatja a szervezet ellenálló képességét, egyszóval remek választás, főleg télenJ

Hozzávalók:
70 dkg savanyú káposzta (lehet édes/csípős csalamádéval keverve kb. 1/3-ados arányban)
1 nagy fej vöröshagyma + pirításához kevés olaj
2 közepes sárgarépa
1 kisebb csokor petrezselyem
3 szép nagy babérlevél
só, bors, kömény, piros paprika, szerecsendió
További opciók:
1 fehérrépa
negyed fej zeller
bő marék bab stb.

Elkészítése:
Ha a nyers variációt készítem, akkor felezem a hagyma mennyiségét, főzés nélkül, kétszeres vízzel turmixolom a hozzávalókat vagy lehet nagyon apróra reszelni a hagymát, répát, káposztát (és további hozzávalókat), ha valaki úgy jobban szereti.
Ha főzöm, akkor az aprított hagymát megpárolom, majd hozzáadom a feldarabolt répát és a káposztát (és további hozzávalókat), végül felengedem annyi vízzel, hogy kétszeresen ellepje és fűszerezem. Az egészet addig főzöm, hogy még roppanós maradjon benne minden és természetesen a lehető legrövidebb ideig, hogy minél több tápértéket megőrizhessenek a zöldségek.

Egészségetekre váljék!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése