* gluténmentes *
laktózmentes * vegán * főétel
Újabb
nyerő ötlet, a Spagetti Vegán-Vagányság, ami jól variálható az egész család
számára, mert a tészta alapra lehet sokféle feltétet varázsolni. Most itt a
zöldséges lehetőségekkel játszunk el.
A tészta lehet sima, trikolor, durum stb, csupa egészség és gluténmentes megoldás a barnarizsből vagy quinoából készült (tojásmentes) tészta stb.
Erre
jön a szósz, ami jelen esetben
paradicsomos, de lehetne pesztós vagy fokhagymás tejszínes (növényi tejszín) és
a sort még folytathatnánk.
Ízlés
szerint tehetünk rá vagy ki is hagyhatjuk a
zöldséges golyókat (babból, lencséből vagy lehet szójafasírtból stb.). Ha magunk
állítjuk össze a golyókat, akkor ezen a ponton el lehet egy kicsit időzni, és
ezek a golyóbisos elég finomak is tudnak lenni, megérik a fáradozást, de inkább
külön más ételpárosításnál, mert jelen esetben a fő összetevőt, azaz a babot, a
lencsét, bármi mást simán és egyszerűbben felsorakoztathatjuk a következő szinten, mivel…
….itt
jönnek a zöldségek és a fűszerek. Ez
itt a fő vega-emelet és ez lehet nagyon vegyes is, de lehet „monozöldséges”,
azaz csak gombás, csak paprikás vagy éppen csak kukoricás a spagettink. Csak
hogy felsoroljak még egy pár lehetőséget: borsó, olíva, spenót!, avokádó, ugyebár a bab
és még annyi minden… Hagymán megfuttathatjuk őket a gazdagabb ízhatásért, de a lehető legkevesebb idő alatt pároljuk meg őket, hogy minél több értékes anyagot megőrizhessenek (az enzimeket már alacsony hőfokon elveszítjük), szóval legyen minél kevesebb és rövidebb a főzés:) Fűszerezhetünk és díszíthetünk bazsalikommal, oregánóval,
petrezselyemmel, egyébbel és szórhatunk rá még akár csírákat is.
Ez
így csodásan komplett és kompakt! J Rengeteg
zöldséget vehetünk így magunkhoz és még megunni sem lehet, mert
annyiféleképpen összerakható, még kreatív projektnek is felfogható. Ja, és a gyerekek is jól bevonhatók,
összeállíthatják a saját ebédjüketJ
(Nem
preferálom a magos tejfölöket vagy sajtokat, nekem nem jönnek be, ezért nem is
nagyon kísérleteztem velük, nincs tapasztalatom, de írom, mert attól más még
szeretheti, szóval készíthető vega / nyers parmezán így: 1 csésze kesudió vagy
dió, 1 csésze morzsolt élesztő, 1 kávéskanál só jól összedolgozva. Ha valakinek
van jó tapasztalata vagy bármilyen javaslata ezzel kapcsolatban, örömmel
vesszükJ A
mindenevő családtagoknak pedig mehet a sima sajt.)
Egészségetekre!
(A képet a "The Vegetarian Starter Guide" egy képéből dolgoztam át.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése