2014. június 13., péntek

Vegán-Vagány Spagetti

* gluténmentes * laktózmentes *  vegán * főétel


Újabb nyerő ötlet, a Spagetti Vegán-Vagányság, ami jól variálható az egész család számára, mert a tészta alapra lehet sokféle feltétet varázsolni. Most itt a zöldséges lehetőségekkel játszunk el.

A tészta lehet sima, trikolor, durum stb, csupa egészség és gluténmentes megoldás a barnarizsből vagy quinoából készült (tojásmentes) tészta stb.

Erre jön a szósz, ami jelen esetben paradicsomos, de lehetne pesztós vagy fokhagymás tejszínes (növényi tejszín) és a sort még folytathatnánk.

Ízlés szerint tehetünk rá vagy ki is hagyhatjuk a zöldséges golyókat (babból, lencséből vagy lehet szójafasírtból stb.). Ha magunk állítjuk össze a golyókat, akkor ezen a ponton el lehet egy kicsit időzni, és ezek a golyóbisos elég finomak is tudnak lenni, megérik a fáradozást, de inkább külön más ételpárosításnál, mert jelen esetben a fő összetevőt, azaz a babot, a lencsét, bármi mást simán és egyszerűbben felsorakoztathatjuk a következő szinten, mivel…

….itt jönnek a zöldségek és a fűszerek. Ez itt a fő vega-emelet és ez lehet nagyon vegyes is, de lehet „monozöldséges”, azaz csak gombás, csak paprikás vagy éppen csak kukoricás a spagettink. Csak hogy felsoroljak még egy pár lehetőséget: borsó, olíva, spenót!, avokádó, ugyebár a bab és még annyi minden… Hagymán megfuttathatjuk őket a gazdagabb ízhatásért, de a lehető legkevesebb idő alatt pároljuk meg őket, hogy minél több értékes anyagot megőrizhessenek (az enzimeket már alacsony hőfokon elveszítjük), szóval legyen minél kevesebb és rövidebb a főzés:) Fűszerezhetünk és díszíthetünk bazsalikommal, oregánóval, petrezselyemmel, egyébbel és szórhatunk rá még akár csírákat is.

Ez így csodásan komplett és kompakt! J Rengeteg zöldséget vehetünk így magunkhoz és még megunni sem lehet, mert annyiféleképpen összerakható, még kreatív projektnek is felfogható. Ja, és a gyerekek is jól bevonhatók, összeállíthatják a saját ebédjüketJ

(Nem preferálom a magos tejfölöket vagy sajtokat, nekem nem jönnek be, ezért nem is nagyon kísérleteztem velük, nincs tapasztalatom, de írom, mert attól más még szeretheti, szóval készíthető vega / nyers parmezán így: 1 csésze kesudió vagy dió, 1 csésze morzsolt élesztő, 1 kávéskanál só jól összedolgozva. Ha valakinek van jó tapasztalata vagy bármilyen javaslata ezzel kapcsolatban, örömmel vesszükJ A mindenevő családtagoknak pedig mehet a sima sajt.)

Egészségetekre!

(A képet a "The Vegetarian Starter Guide" egy képéből dolgoztam át.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése