2014. augusztus 6., szerda

Egy tepsi felüdülés

* gluténmentes * laktózmentes * vegán * főétel


Pár napig nyaraltunk és újból kiderült, hogy nincs könnyű dolga annak, aki nyaralás alatt is szeretne egészségesen étkezni (netán ételallergiás és emiatt rá is kényszerül erre). Szerencsére ilyenkor nyáron van bőven gyümölcs és a friss, lédús gyümölcsök még a szokásosnál is jobban esnek az embernek. Én embernek meg pláneJ. De aki esetleg szeretné tartani a vegán vagy ilyen-olyanmentes étrendjét, na annak már nagyon előrelátónak és felkészültnek kell lennie. Tisztelet a kivételnek, de a legtöbb büfében, étteremben még mindig az a képlet, hogy egészséges étel = vegetáriánus étel = rántott gomba, rizzsel vagy sült krumplival és majonézzel, meg rántott sajt ugyanilyen köretekkel.
A saláták pedig a legritkább esetben állnak csak zöldségből, leginkább cézár saláta van csirkehússal és nagyon mű öntettel vagy más fantázianevű saláta bacon darabkákkal, még jó ha van görög saláta, de ha valaki allergiás a tejtermékekre vagy más okból szeretné azokat elkerülni, akkor a feta sajt megint csak nem illik a képbe.
Úgyhogy amikor hazaértünk már annyira ki voltunk éhezve egy kis finom, hazai, igazán ízes zöldséges fogásra, hogy első utunk a zöldségeshez, majd a konyhába vezetett.
Ez lett belőle és hála az Istennek, hogy ilyen jókat talált ki, hogy teremjenek nekünk, hogy ilyen nagyon jók már önmagukban is és már csak egy kicsit kell az embernek hozzátenne ahhoz, hogy még inkább isteniek legyenekJ.
Ez a tepsi nekünk most különösen nagy felüdülés volt! Ez az étel megint olyan, hogy klasszul alakítható, hiszen a rendelkezésre álló zöldségek fényében lehet a hozzávalókat variálni és nagyon gyorsan összeállítható. Nálunk most ezekből és így készült, jó illatok szálltak a sütőből, alig bírtuk kivárni, hogy kész legyen. Jajjj, de jólesett!

Hozzávalók:
1 fej lilahagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 répa
negyed zellergumó
2 fej cékla
fél cukkini
8-10 szem aszalt szilva (1 órára beáztatva)
só, bors, mehet még, ha van kedvenc fűszerkeverék
öntethez:
2:2:1 arányban olíva olaj : édesítő szer (agave, juharszirup, méz) : ecet (most balzsamecet)
só, bors

Elkészítése:
A hozzávalókat feldaraboljuk a következő módon: lilahagymát karikázzuk, fokhagymákat felezzük (vagy maradhatnak egészben is), a keményebb zöldségeket kisebb kockákra vagy vékonyabb darabkákra vágjuk, mint a puhább cukkinit, hogy egyszerre tudjanak megsülni. Mindezeket és az aszalt szilvákat beleborítjuk egy tepsibe, majd egyenletesen elosztjuk rajta az öntetet és jól összeforgatjuk. Aztán már mehet is a sütőbe, alufóliával letakarva 200 fokon 30-40 perc alatt készre, illatosra sül.


Egészségetekre váljék!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése